Levoplant bloeit op met Jet Analytics

Levoplant, een van de grootste orchideeënkwekers in pot van Nederland, begon in 1969 als tomatenproductiebedrijf. In de afgelopen decennia ontwikkelde Levoplant zich richting voornamelijk potplanten, waarna het zich ontpopte als een van de grootste leveranciers van orchideeën in Europa. Met grote volumes en een compleet assortiment op maat voor exporteurs, groothandels, tuincentra en bloemisten inspireert Levoplant de branche met innovatieve technologie en het vermogen om het gehele jaar door hoogwaardige planten te leveren.

Levoplant had ondersteuning nodig om te blijven innoveren

Innovatie zit in het DNA van Levoplant. Sinds de start hecht het bedrijf er belang aan voorop te lopen op het gebied van technologie. Of het nu gaat om geavanceerde teeltmachines in de kas of methodische klimaatgestuurde levering, Levoplant heeft zich soepel aangepast aan de voortdurend veranderende eisen van de markt.

Tien jaar geleden automatiseerde Levoplant het rapportageproces met Jet Reports, om rapportage voor het groeiende bedrijf te helpen verbeteren. Dit betekende eenvoudige, zelfredzame financiële en operationele rapportage in Excel. Toch merkten Frank van Holsteijn, applicatiebeheerder bij Levoplant, en zijn team dat ze veel data hadden die ze niet konden gebruiken. De geavanceerde technologie van Levoplant liep voor op de data. Net als veel orchideeën had het een sterke basis (lees: financiële analysetool) nodig om zijn snelle groei te ondersteunen.

“We konden data bijhouden voor elk van de 3,5 miljoen planten die we op onze hoofdlocatie kweken. Van elke plant wisten we de afgelopen twee jaar elke vijf minuten hun temperatuur. We wisten hoeveel bloemen elke plant had, hoe groot de bladeren waren en tegen welke prijs ze werden verkocht. Maar het grote verhaal bleef onzichtbaar”, aldus Van Holsteijn.

Levoplant probeerde trends samen te vatten met een reeks losse Excel-sheets, Jet Reports en Power BI-rapporten.

“We hadden zoveel data, maar we wisten niet waar we moesten zoeken naar de informatie die we nodig hadden. Het was niet meer te overzien.”

Van Holsteijn wist dat hij de data van Levoplant op één centrale plek moest krijgen waar het datakwaliteit kon verhogen, zelfbediening voor analyse mogelijk zou maken en performance-problemen kon oplossen.

De BI Controller B.V. was de perfecte implementatiepartner

Levoplant vond de oplossing in Jet Analytics. Na een snelle implementatie en een korte tweedaagse training met Erwin Staal van InsightSoftware partner ‘De BI Controller B.V.’ was Levoplant helemaal voorzien. Ondersteund door Jet Analytics, kon Levoplant er bij innovaties op vertrouwen dat het de extra datacomplexiteit aankon.

“Levoplant wilde een oplossing die het zelf kon onderhouden en aanpassen. We hebben een hands-off-aanpak gedaan met Microsoft Azure en hebben in plaats van de standaardkubussen, geweldige datamodellen in Power BI gebouwd. Met lage initiële investeringen, de flexibiliteit van Azure en efficiënte consultancy op belangrijke momenten, scoorde Jet Analytics voor Levoplant op alle fronten”, aldus Staal.

Datakwaliteit met Jet Analytics

Er zijn veel variabelen die van invloed zijn op de kwaliteit van het gewas van Levoplant. Op dit moment houdt Levoplant zicht op een aantal van deze factoren, wetend dat er meer dan honderd variabelen zijn die de groei van een plant beïnvloeden. Hoe meer data Levoplant kan visualiseren met Jet Analytics, des te efficiënter het proces van bloemen telen wordt.

“We kunnen nu trends en kansen zien. We lopen niet langer vast in vervelende handmatige processen als we op zoek zijn naar belangrijke informatie”, zegt Van Holsteijn.

Jet Analytics bood Levoplant één centrale versie van de waarheid voor al haar financiële en operationele rapportages. Levoplant kreeg controle over haar data met selfservice-rapportage en -analytics. Jet stelde het team ook in staat om op meerdere databronnen te rapporteren en snellere, eenvoudigere BI-dashboards uit te rollen.

Jet Analytics bood Levoplant:

  • Overzichtelijke data-omgeving. Jet Analytics stelde Levoplant in staat om meerdere databronnen te benutten voor snelle, betrouwbare rapportage en analyse. Met een intuïtieve oplossing met automatische datapreparatie en datamodellering had Levoplant de tools om zijn rapportage- en analysebehoeften te ondersteunen. Via een modern datawarehouse en tabelmodellen kon Levoplant gemakkelijk rapporteren in Excel of Power BI, zonder codering en zonder dat technische expertise nodig was.
  • Selfservicerapportage en -analyse. Met makkelijke, snelle selfservice-analyse en rapportage kon Levoplant de benodigde rapporten beheren en maken, zonder afhankelijk te zijn van IT voor databewerking. Met een snelle implementatie en een 2-daagse trainingssessie kon Levoplant zich concentreren op wat de data vertelde.
  • Versnelde rapportage. Jet Analytics stelde Levoplant in staat om meerdere databronnen te combineren tot een modern datawarehouse met volledig aan te passen tabular models, op een platform dat configuraties veel sneller mogelijk maakt dan handmatige codering. Nu kan Levoplant binnen enkele minuten dashboards bouwen, delen en waardevolle zakelijke inzichten verkrijgen.
  • Lagere cost-of-ownership. Door op maat gemaakte rapportage- en analysemogelijkheden in huis te halen, kreeg Levoplant de zelfvoorzienende tool die het wilde en sterk verminderde afhankelijkheid van dure technische experts. Jet Analytics is gebouwd voor snelle aanpassingen in het ETL-proces zonder dat codering vereist is. Levoplant kan nu de productiviteit maximaliseren door centraal beheer van data-toegang en automatische data-verversing.

Jet Analytics verbetert de prestaties van Levoplant

Door de bomen het bos zien

Het hart van Levoplant bevindt zich niet in je traditionele kantooromgeving, maar in de kas. Jet Analytics biedt vereenvoudigde, nauwkeurige data die zowel voor degenen met hun handen in de modder als voor leidinggevenden op C-niveau spreekt.

“Met zoveel bewegende handen in dit vak, is het belangrijk om door de bomen het bos te kunnen zien. Voor een goed beeld hebben we de data nodig', zegt Van Holsteijn.

De gebruiksvriendelijke drag-and-drop-interfaces van Jet Analytics vereenvoudigen het databeheer en het maken van rapporten die iedereen in het bedrijf kan gebruiken. Levoplant heeft ook een registratiesysteem opgezet met historische gegevens en meerdere databronnen, dat garandeert dat iedereen dezelfde informatie gebruikt in zijn rapporten. Zo kunnen de juiste mensen trends zien en meebewegen.

De voorraad van Levoplant groeit voortdurend om aan de vraag te voldoen, bepaalde groeiseizoenen vereisen meer voorraad. Met Jet Analytics kan Levoplant nu actuele data combineren met historische verkooptrends om vraag en aanbod nauwkeuriger te voorspellen. Dit betekent een nauwkeuriger opgave van levertijd en -kosten aan klanten.

Visioenen van de toekomst

Levoplant is nog maar net begonnen en weet dat er nog een lange weg te gaan is voordat het potentieel van haar data volledig wordt benut. In lijn met haar historie van innovatie, wil Levoplant het gebruik van Jet Analytics uitbreiden naar andere delen van het bedrijf.

“We missen nog steeds kansen. We analyseren een deel van het proces, maar er zijn andere bronnen die we hebben, zoals logistieke productiesoftware, die we ook graag willen visualiseren. We kijken ernaar uit om uit te breiden met Jet Analytics”, aldus Van Holsteijn.